Elämää ydinsotaa odotellessa

Ydinräjäytys ja ydinsodan pelko.Varhaisteininä ja teininä luin jo tiedonjanoisena sanomalehtiä ja niissä, jos kuten myös televisiossa esiintyi 80-luvulla usein aiheena ydinaseet ja ydinsota. Tilanne suurvaltojen välillä oli ilmeisen kylmä tai sen kuvan ainakin mediasta silloin sai. Muistikuviini on syöpynyt Pohjolan-Sanomissakin ollut kartta, mihin oli kuvattu Neuvostoliiton yhdinohjusten ampumisratoja, jotka lensivät Lapinkin yli kohti Nato-Norjaa. Koeräjäytyksiäkin tehtiin ja eksyipä Neuvostoliiton ohjuskin Inariin. Kyllä sitä välissä nukkumaan mennessä mietti mitä siitäkin tulisi jos tai paremminkin kun se ydinsota syttyy. Tosin sen tajusin kyllä, että Suomi olisi ainakin turvassa suorilta iskuilta, eikä kumpaisella osapuolella olisi ainakaan tarvetta iskeä ydinasein Länsi-Lappiin.


Tässä videossa briteille kuinka suojaudutaan ydiniskulta ja laskeumalta.

Viihdeteollisuus otti aiheesta tietysti myös hyödyn irti ja 1983 tuli mm. elokuva WarGames, jossa aiheena oli myös ydinsota ja sen myötä siitä tehtiin myös peli War Games (Nuclear War Games), jonka sai mm. Commodore 64:selle. Elokuvan muistan nähneeni, mutta peliä en muista peliä pelanneeni, mutta nyt kun katsoin pelivideon siitä, niin en ole mitään menettänyt. Sen sijaan senaikainen peliteollisuus kyllä väänsi muitakin sotapelejä, joissa Yhdysvallat ja Neuvostoliitto kävivät ahkerasti taisteluaan. Tällaisesta pelistä esimerkkinä olkoon vaikkapa Raid Over Moscow, jota myös on tullut pelattua.

90-luvun vaihteessa suurvaltajännitteet alkoivat jo hälvetä, jonka jälkeen pelko ydinsodasta ei ole ainakaan allekirjoittanutta enään vaivannut, vaikka maailman rauha ei nytkään ole mitenkään hyvällä tolalla. Palatkaamme 80-luvun tunnelmiin mm. ohjeistuksella kuinka ydiniskuun tulee varautua, ne on kuitenkin hyvä muistaa vaikka suoran iskun jälkeen ei jäljelle jääkään kuin märkä läiskä sekä näytteitä elokuvasta ja peleistä.


Pätkä WarGames-elokuvasta.


Pätkä Nuclear War Games -pelistä, jossa tajunnan teinipohjan tajunnan räjäyttävää puhesyntettisaattoriääntä.


Raid Over Moscow C64-pelissä hyökätään Neuvostoliittoon. Oli turhauttavan vaikea – ei jatkoon.

Kommentit

Suositut tekstit