Karmea kirjahylly
Suomalaisiin koteihin on kuulunut kirjahylly jo kauan ennen 80-lukua. Aiempina vuosikymmeninä kirjahyllymuoti oli kevyttä ja siroa, ja niissä pääasiassa olivat hyllyt ja mahdollisesti alaosassa liukuovelliset kaapit. 60-luvulla alkoi muutos, jolloin hyllyistä tuli "raskaampia", eli hyllyiltä häipyi sirot jalat ja läpinäkyvyys, niihin tuli sokkeli ja vetolaatikoita sekä kaappeja. 70-luvulla mukaan myös lasivitriinejä, baarikaappeja ja hyllyjen taustalle taustalevyt, hyllyjen leveys ja korkeus kasvoi. Väritys oli yleensä vaalea, kokonaan valkoiset olivat suosittuja, 70-luvulla väriksi tuli puukuviotu ruskea.
Nyt kun yrittää etsiä netistä kuvia kasarikirjahyllyistä, niin vähässä ovat osumat, siitä ei onneksi ja toivottavasti koskaan tule uudelleen trendikästä. Nyt jälleenmyyntiarvo on lähellä nollaa, jos sellainen karmeus enää kenellekään kelpaa edes ilmaiseksi.
Tumma, tummempi, lastulevy
80-luvulla hankitut kirjahyllyjä olivat pitkälti 70-luvulla lopulla alkaneen muotoilun mukaisia ja niitä leimasi hyvin tumma väri eli tummanruskea ja mustanruskea puukuvio. Erilaiset metallikoristeet (kupari, hopea, kulta ja musta) sekä näkyvät saranat ja metalliset koristeelliset vetimet. Hyllyjä, vetolaatikoita, lasivitriinejä, ovikaappeja ja tietysti baarikaappi, jonka ovi avautui alaspäin kääntyen pyödäksi helpottamaan juoman kaatamista lasiin ja baarikaapin valaistus oli plussaa. Hyllystöjä pystyi ostamaan osissa ja kolmen erilaisen osan yhdistelmä oli yleinen. Alareunassa sokkeli ja yläreunassa oli usein lista, jonka taakse saattoi saada myös lisähintaan valaistuksen. Materiaalina tietysti käytännöllinen pinnoitettu lastulevy.Kirjahylly, kasarikodin Wikipedia
Kirjahyllyt täytettiin tietysti kalliilla tietosanakirjasarjalla, jota oli alettu keräämään jo 70-luvulla. Kirjasarja ja tieto kerääntyi kotiin siis pikkuhiljaa, sitä mukaa kuin kirjasarjaan tuli uusia osia, tosin 80-luvulla oli mahdollisuus ostaa useita sarjoja jo kerrallakin, jos siihen oli vain varaa. Kotini kirjahyllyssä oli Facta-sarja, jolle kouluaikanakin oli myös käyttöä. Muuten kirjahyllyyn kerättiin Valituilta paloilta ja kirjakerhosta tilattuja kirjoja, mutta enenevässä määrin myös karmeita 80-luvun koriste- ja matkamuostoesineitä, olihan moni jo Kanarialle uskaltautunut. Vitriinissä oli lasten hiihtokilpailu hopealusikoita, pokaaleja sekä hienoimpia astiasarjan osia, lähinnä hienompaa arvolasia, jota vain juhlissa käytettiin.
80-luvulla Suomessa hyvin suosittu hyllymalli, jossa "keskiaika" kohtaa kivasti kasarin.
Kuva löytyi 70-luvun blogista "70-luvulta, päivää", käyhän tutustumassa.
Kuva löytyi 70-luvun blogista "70-luvulta, päivää", käyhän tutustumassa.
80-luvun hyllystä tuli hylkiö
Harvassa oli 80-luvun lopussa lapsiperheiden kotitaloudet joista olisi enää löytynyt tyylikkäitä 50- tai 60-luvun siroja kirjahyllyjä, niitä näki vain "mummoloissa" ja modernin kasariperheen olohuoneen seinän peitti tummaakin tummempi massiivinen kirjahylly. 60-luvun lopun ja 70-luvun alun vaaleat kirjahyllyt näyttivät kasarisilmin halvoilta ja yleensä ne päätyivät lasten tai nuorison huoneisiin. 90-luvulla hyllyjen muotoiluun tuli sitten uusia muotoiluelementtejä mm. "kelluvia hyllyjä", kulmia, enemmän vaihtelevuutta. Sisustuksen värimaailma vaaleni ja keksittiin mm. "ihanainen" pyökki. Uskoakseni 80-luvun hyllystöt eivät enää päätyneet niin yleisesti jatkokäyttöön uuden tyylin tieltä esim. nuorison huoneisiin. Saattoivat päätyä ehkä 90-luvulla laman myötä syntyneisiin kierrätykeskuksiin myyntiin ja sieltä lopulta kaatopaikalle, kasarin kirjahyllystä tuli hylkiö.Nyt kun yrittää etsiä netistä kuvia kasarikirjahyllyistä, niin vähässä ovat osumat, siitä ei onneksi ja toivottavasti koskaan tule uudelleen trendikästä. Nyt jälleenmyyntiarvo on lähellä nollaa, jos sellainen karmeus enää kenellekään kelpaa edes ilmaiseksi.
Kommentit
Lähetä kommentti